Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2022. December
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Keresés

Kihelyezett tanóra az egyetemen

 

A lélekig hatoló tűz

2015. november 13-án lehetőségünk nyílt további 10 nyolcadik osztályos társunkkal eljutni egy igazán érdekes és mozgalmas kémiai előadásra.
Ezt a programot Lovasi Ildikó néninek köszönhetjük, iskolánk kémia tanárának.
Az előadásnak az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Kémiai Intézete adott otthont.  A rendezvény igazán nagy népszerűségnek örvendett, még vidéki iskolás gyerekeket is olyannyira érdekelt Dr. Róka András „ A lélekig hatoló tűz” című előadása, hogy ezért még Budapestre is felutaztak.
A bemutatón párhuzamosan zajlott egy elméletei oktatás a tűzről, és ez által magának az égésnek a történetéről és elméletéről. Erről kémia órán már tanultunk, mégis tudtak nekünk újat mondani, így senki nem unatkozott. Szó esett többek között arról, hogy milyen fontos szerepet játszott a tűz, az emberiség fejlődésében. Hogyan jutottunk el a puszta találgatásoktól, a mai kémiai megnevezésekig, fogalmakig és ezeket kiknek köszönhetjük. És fény derült arra is, hogy mi is az a „flogiszton elmélet”.

Ezt a hosszú gondolatmenetet a tanár úr néha megszakította egy-egy érdekes és látványos kísérlettel. Itt tudtuk meg például, hogy a földgázzal dúsított habot el lehet égetni akár a tenyerünkben is, és azt is, hogyan terjed a láng a különböző gázokkal megtöltött palackokban, milyen hatással van az élőlényekre, ha megvonjuk tőlük az oxigént. Kísérleteztünk még száraz jéggel és kevertünk durranógázt egy hidrogénes lufi segítségével.

Nagyon élveztük az előadást és azt is, hogy ezt egy igazi egyetemi előadóteremben nézhettük végig. Amennyiben lesz még lehetőségünk hasonló programokra, mi biztos ott leszünk!

 

                                                                                   Martinez Alexa  és Helmeczy Fruzsina

                                                                                                            8.m

 

Képgaléria