Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Március
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Horvát nemzetiségi kiállítás

 

„Őseink és utódaink”  horvát nemzetiségi kiállítás

„Nasi preci i potomci”

 

Iskolánk hagyományos nemzetiségi kiállításának 6. része következett, amikor a horvát nemzetiségi kiállításra hívtuk meg a zuglói Horvát óvoda, általános iskola, gimnázium és kollégium képviselőit.

A kiállítás megnyitóján részt vett Mladen Andrlic úr, Horvátország magyarországi nagykövete és  Maja Rosenzweig-Bájic  asszony a nagykövetség tanácsosa.

A műsor elején köszöntőt mondott Romácz Lászlót, a XIII. Kerületi Horvát Önkormányzat elnöke, majd Gojtán Anna, a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója nyitotta meg iskolánk újabb kiállítását.

 

A rendhagyó kiállítási műsorban a HOŠIG Horvát Irodalmi és Táncszínház produkciójából láthattunk egy részletet. És mi volt benne a különleges?-a szereplő diákok horvátul beszéltek, de közben a kivetítőn a magyar szöveg is olvasható volt, miközben történelmi témájú képeket is láttunk. A színdarabban megjelent Zrínyi Miklós, Zrínyi Péter, Könyves Kálmán.

(A magyarországi horvátság történelmének döntő epizódjait, legjelesebb irodalmi és egyházi személyiségeit dramatizált előadásban, jelmezes szereplőkkel bemutató, emellett irodalmi alkotásokat felidéző, a népélet zenés-táncos hagyományait, ünnepi szokásait is felvonultató, valamint horvát szerző színdarabjának részletét is magába foglaló előadás.)

A Tamburica néptáncegyüttes bemutatójával különleges táncot ismerhettünk meg, volt amikor a lányok légies táncot mutattak be, volt amikor a fiúk profi szinten virtuskodtak, miközben a kalapjukat villámsebességgel csapták egyik kezükből a másikba.

Az Aulart Galériában a régmúltat idéző képek és a Budapesten élő horvát nemzetiségű fiatalok életének eseményei és alkotásai tekinthetők meg.

 

 

Képgaléria