Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

Rendhagyó irodalomóra

Rendhagyó irodalom óra      

Miért rendhagyó?- mert a tornateremben volt, valamennyi alsó tagozatos együtt ült és hallgatta az órát, nem a tanító néni tartotta, egyszerre volt mesemondás –hangszer ismertetés –bábozás-vidámság.

Ez az év Hunyadi Mátyás emlékév, 560 éve koronázták magyar királlyá. Iskolánk 1990. óta viseli a híres államférfi nevét. A megemlékezés már  a 2018.év elején megkezdődött, amikor meghívást kaptunk, hogy iskolánk diákjai olvassanak fel részleteket történelmi     feljegyzésekből, és mutassuk be iskolánkat, mutassuk be hogyan van jelen iskolánkban  Mátyás király. A MEVE Mátyás királyról szóló műsorán vettünk részt. Az idei tanév egyik őszi hetét választottuk ki, hogy emlékezzünk meg iskolánk névadójáról. Ennek a programnak volt első állomása a rendhagyó irodalom óra, a meghívott előadónk Keresztes Nagy Árpád volt kobzos, regös énekmondó. Sok száz éves szövegeket és dallamokat, énekeket szólaltatott meg, közben bábos játékot mutatott, amit a kisfiókos ládafiából húzott elő.

„Egy álom óra (Sz. Lelle 3.m.)

 

Egy bácsi tartotta, akit úgy hívtak, hogy Árpi bácsi. Mondott egy mesét, ami Matykóról szólt. Nagyon jó volt, mert egy bábelőadás volt közben. Mutatott Árpi bácsi hangszereket is,játszott rajtuk: kecskeduda, tilinkó, koboz, doromb és furulyák. Sok népdal volt,pl: A juhásznak jól van dolga és a Szegény legény vagyok én. Árpi bácsi megtanított régiesen köszönni. Úgy volt, hogy ő azt mondta:- Adjon Isten!, aztán mi azt mondtuk:- Fogadj Isten! Volt egy tükör a kecskedudán, azt mondta, hogy aki kifelé menet belenéz  és egy mosolygós ember fejet lát, akkor jó, nem verekedős. De hogyha egy ördög fejet lát, akkor meg gondolkodjon el. Én mosolygós fejet láttam. Nagyon jó volt és vicces, remélem, hogy többször is lesz ilyen előadás.”

 

 A programunk következő része a „Közhírré tétetik….” kidobolás volt,ahol keressük iskolánk jeles Hunyadi lovagjait, kislovagjait, és az udvarhölgyeket. Kíváncsian várjuk, ki milyen indokkal jelentkezik, és kik felelnek majd meg a kiírt feltételeknek. Az őszi szünet után lesz a Mátyás-hét, amikor vetélkedők, Honfoglaló játékos versengések és a lovaggá avatási ceremónia a program.

 

 

Képgaléria