Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keresés

Zenészek a Hunyadiban

 

A Zeneiskola a kezdetektől fogva jelen van a Hunyadi Mátyás Általános Iskola életében. Eleinte zongora, hegedű és csellóoktatás volt, később bővült ki a fuvolával, de ezt a hangszert csak 4 növendék reprezentálta. Jómagam 1977/78-as tanévben, mint végzős zeneművészeti középiskolás, kezdtem itt tanítani. Akkor az iskola még ének-zene tagozatos volt, így természetesen nagyon szoros kapcsolatban voltunk az akkori kitűnő énektanárral Halamai Júliával. A kórus hangversenyein rendszeresen közreműködtek a zeneiskola növendékei és tanárai. Az évek múlásával egyre több gyerek akart zenét tanulni, a választható hangszerek közé bekerült a klarinét is. Amikor az iskola 1993-ban beindította speciális oktatási – nevelési tevékenységét, a hangszeres tanulmányok még nagyobb hangsúlyt kaptak. A Zeneiskola és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola kapcsolata mindig kiemelkedően jó volt. Kölcsönösen támogattuk egymás elképzeléseit, és segítettük egymás szakmai munkáját. Jelenleg a Zeneiskola egyik legnagyobb létszámú kihelyezett tagozatát vezetem a Hunyadiban. 3 zongoratanár, 1 hegedűtanár, 2 fuvolatanár és 1 szolfézstanár dolgozik itt. Az iskola vezetősége igyekezett mindenkor megfelelő körülményeket biztosítani a zeneoktatáshoz, mindenféle problémánk megoldásában partner volt.  Mi igyekszünk – lehetőségeinkhez mérten – részt venni az iskola életében. A 2012/2013-as tanévben 101 hunyadis diák tanult a Zeneiskola valamelyik hangszeres tanszakán, vagy végezte a zenei előképzőt, ami felkészülés a hangszeres tanulmányokra.

Sajnos 2013. januártól az a helyzet állt elő, hogy a Hunyadiban nem tudunk felvenni annyi gyereket, ahányan szeretnének hangszert tanulni. Ez nagyon nagy baj! Keresem rá a megoldást, és remélem a kerületi Önkormányzat partner lesz ebben. Nem lenne szabad, hogy többéves várakozólista alakuljon ki! Jó lenne, ha mindenki, aki alkalmas, megkapná a lehetőséget arra, hogy az általa választott hangszeren tanuljon. Különösen sok a jelentkező fuvolára, ami nagy öröm, ugyanakkor – hiába vagyunk ketten is teljes állású fuvolatanárok – sajnos nem tudunk minden alkalmas jelentkezőt felvenni.

2011-ben Déginé Kapuy Zsuzsanna kolléganőmmel arra gondoltunk, hogy valahogyan viszonozni kellene a sok segítséget és támogatást, amit a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában kapunk. Szabadidőnk terhére, barátságból, szeretetből megalakítottuk az iskola fuvola együttesét, amely az Allegretto nevet kapta. Tagjai kizárólag jelenlegi és volt hunyadis diákok. Az együttesnek Dragony Tímea zeneszerző darabot is komponált Fuvolavarázs címen. 2011. novemberben volt az ősbemutató, Dragony Tímea szerzői estjén. Az együttes hetente egyszer próbál, ha fellépésre készülünk esetleg többször is. A gyerekek nagyon lelkesek, láthatóan szívesen vesznek részt a közös muzsikálásban.  Játszottunk a Hunyadi karácsonyi „Csillagszóró” műsorában, az évzáró és évnyitó ünnepélyen, valamint közreműködtünk az énekkar Béke téri hangversenyén is.                                                                                                               

Nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező tanévek hasonló sok szép feladatot hoznak, és tovább folytathatjuk kiváló együttműködésünket!

 

Budapest, 2013. 08.                                                                 

                                                                                                  Kovács Marianna

                                                                                                              fuvolatanár, tagozatvezető

 

Képgaléria