Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keresés

Névadónkról

 

                                     

                          EUROPASS

 

 

 

 

 

 

személyi adatok

          név: Hunyadi Mátyás (Mathias Rex, I. Mátyás)

          születési idő: 1443. február 23., Kolozsvár  (elhunyt: 1490. április 6., Bécs)

          anyja neve: Szilágyi Erzsébet

          családi állapota:

                 nős:1. felesége - Podjebrád György cseh király leánya, Katalin (1463-1464.)

                       2. felesége - Ferdinánd nápolyi király leánya, Aragóniai Beatrix (1476-1490.)

                 törvénytelen gyermeke - Corvin János

 

pozíció, beosztás:

besztercei örökös gróf (1453.)

1458. január 24-én a magyar országgyűlés királlyá választottá,és február 14-én Budán elfoglalta a trónt

1464. március 29-én a visszakapott Szent Koronával megkoronázták Székesfehérváron (Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország, Bulgária királya)

1469. május 3-án cseh királlyá választották és kevéssel ezután Brünnben megkoronázták

1486. Ausztria főhercege

  

szakmai tapasztalat

tanulmányok: hat éves koráig édesanyja és dajkája nevelte. Gyermekkorát apja vajdahunyadi várában töltötte, nevelését Szánoki Gergely lengyel humanista és a Hunyadi család barátja és tanácsadója, Vitéz János püspök irányította. Mivel apjával ellentétben tudott latinul, már fiatal korától kezdve tolmácsolt Hunyadi Jánosnak a fontos államügyek tárgyalásakor. Apja, Hunyadi János, is felügyelte nevelését. 

A kor arisztokratái, nemesei közül szintén kirívó módon szeretett olvasni, főként klasszikus latin szerzőket, ezeken belül is a hadtudományi munkákat. Latinul olvasott Nagy Sándor bátorságáról, Hannibál ravaszságáról szóló elbeszéléseket. Műveltsége lehetővé tette, hogy király korában olasz humanistákkal is tudós beszélgetéseket folytathasson. Gyakorlatilag gyermekkorában alapozta meg tudását, hiszen még nem töltötte be tizenötödik évét, amikor királlyá választották, ezután pedig aktívan részt vett az uralkodás nehéz feladataiban, ezért rendszeres tanulásra már nemigen juthatott ideje.korán jártasságot szerzett a korabeli hadművészetekben, fizikailag is jól szerepelt és képes volt akár egy folyót is átúszni. Mátyás humanista nevelőitől a korban szokatlanul széles körű ismereteket szerzett, többek között az egyház és államjog, művészetek területén. Kitűnően megtanult latinul, beszélt németül, csehül vagy valamely szláv nyelven, valószínűleg románul is.

 

 

személyes készségek

anyanyelv: magyar

idegen nyelvek: latin, olasz, cseh, német, román

kommunikációs készség: A korhoz képest művelt, olvasott ember volt, a szellemi párbajt is kedvelte, ő maga is ügyesen művelte. Igen sok humanista tudóst hívott meg az udvarba, nevéhez fűződik a híres Bibliotheca Corviniana (Corvina könyvtár) gyűjtemény. A háború indítása-toborzása, a lelkesítés, békekötési tárgyalások, haderőreform kidolgozása,udvari ének – és zenekar meghívás 

 szintén nevéhez kötődik.

szervező,vezetői készség: Az első magyar állandó zsoldos hadsereg szervezése - Fekete Sereg, egységes kancellária létrehozása, itáliai humanisták meghívása az udvarba, a könyvnyomtatás elterjesztése, 1486-os törvénykönyv kiadása, országgyűlések összehívása.

Mátyás korában sokat fejlődött a magyar nyelv használata is az udvarban és a közéletben.

munkával kapcsolatos készségek: Mátyás nem csak uralkodóként, hanem hadvezérként is kiemelkedőt alkotott. Kortársai az egyik legjobb stratégaként tartották számon-kitűnően tájékozódott a külpolitikában, az antik és korabeli katonai irodalomban,hadvezérként is kiemelkedőt alkotott. Diplomáciai és hírszerző hálózata révén megismerte az ellenfél tervét.

Békekötés az ellenfelekkel, nagyobb államhatalom létrehozására törekedett, pénzügyi reformok (pl. a hazai só vásárlása) létrehozása, ezüst dénárok veretése, épületek építtetője (pl. Visegrád, Budai vár).

 

kedvenc időtöltés: lovagi torna - kocsiverseny – lóverseny iránt érdeklődött, igen kedvelte a tudósokkal a vitatkozást-beszélgetést, kockázás, tánc, társasjátékok, a kor a csillagászat hajnala és az asztrológia fénykora is volt. Mátyás maga is nagyon érdeklődött az égi jelenségek vizsgálata iránt.

                                                               

                                                                  Mathias Rex