Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Június
HKSzeCsPSzoV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

Vendégeink a Kárpátok Keretegyezmény konferencia résztvevői

Rajtunk múlik a jövő, rajtunk is múlik mekkora ökolábnyomot hagyunk magunk után

 

Felkérést kaptunk az EMMI-től, hogy jó gyakorlatként mutassuk be, iskolánkban hogyan vigyázunk a környezetünkre, mit jelent a hunyadisoknak az ökoiskola, mit teszünk azért, hogy a körülöttünk levő világ minél zöldebb legyen. A vendégek a Kárpátok Keretegyezmény Konferencia tagjai voltak.

(A Kárpátok Keretegyezmény soros elnöke az idén Magyarország, így hazánkban rendezték a fenntarthatóságra való nevelés témájában a nemzetközi konferenciát. A tanácskozáson bemutatják a magyarországi kezdeményezéseket, a jó gyakorlatokat, amelyeket az oktatási rendszerben vezettek be annak érdekében, hogy a tanulók elkötelezettek legyenek a környezetvédelem ügye mellett. Az egyezményt 2003-ban írta alá Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna.2006-ban életbe lépett egyezmény a régió egyetlen, fenntarthatósággal foglalkozó többszintű kormányközi hálózata.)

 

A tíz fős delegáció csak rövid időt volt iskolánkban, de igen tartalmas és mozgalmas volt a nálunk töltött két órás látogatás. Magyarul és angolul tartottunk egy képes beszámolót a hunyadis környezetvédelmi büszkeségeinkről, a különlegességeinkről, a hagyományos vetélkedőkről, a meghirdetett témahetekben zajlott tanórákról, a pályázatokról, a pedagógus továbbképzésekről, az iskolai dekorációkról, a harmadik emeleti természettudományi folyosó állandó kiállításairól. Ezen a napon zajlott a 14. Hunyadi Mozaik Nap is, így 1-2 rendhagyó tanórára is bekukkantottak. Az iskolaépület bejárása után az iskolaudvarra is kikísértük a külföldi kis csoportot, ahol maguk is örömmel kipróbálták a mezítlábas ösvényt, és elismeréssel gratuláltak a „Ment-a-kert”ünkben elkészült magas ágyásokhoz.

A látogatás közben rövid beszélgetésre is sor került, érdeklődtek, hogyan értük el az örökös öko címet, milyen korosztályú gyerekek a legaktívabbak,milyen egész iskolát megmozgató akciókban veszünk részt,… . A delegáció tagjai között volt pedagógus, környezetvédelmi szakember, szervezői munkáért felelős, volt aki Lengyelországból,voltak akik a szomszédos Szlovákiából ,Ukrajnából érkeztek, volt aki az USA-ból.

A látogatás végén a könyvtár fejlesztéshez kaptunk könyveket, hasznos zöld könyveket, társasjátékot.

 

 

Képgaléria