Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2023. Október
HKSzeCsPSzoV
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Keresés

"Felelős iskola" pályázat

  "A kedvesség az a nyelv, amelyen a siket hallani tud, a nemlátó pedig látni." (Mark Twain)

 

2022. április 13., egy különleges nap a Hunyadiban

Egy anyuka ezen a napon csodálkozva nézett be az iskolába, amikor kisgyerekétől elköszönt a kapuban. Látszott az arcán, hogy azon gondolkozik, jó helyre jöttek? Új tanárok érkeztek a Hunyadiba?

Reggel 7 órától közel harminc vendég érkezett. Milyen volt az aula?-óriási volt a nyüzsgés, nagy örömködések, ölélések, hatalmas csomagok kipakolása, eszközök cipelése az udvarra, nagy-nagy izgalom a vendégek között és a fogadó pedagógusok, diákok között, sőt még négylábú vendégek is érkeztek. A XIII. kerületi Önkormányzat által szervezett Felelős Iskola Díj szemléletformáló program tapasztalati szakértői és segítői jöttek. A „Nem adom fel!” Alapítvány, a Roll Natural Egyesület, a ZöldEb Egyesület, a Smart City XIII résztvevői tartották ezen a napon az órákat.

És milyen órák voltak? - volt testnevelés óra a csörgőlabdával, megismertük a boccia játékot, kerekes székkel lehetett a rámpán átmenni, volt jelelést tanító óránk, volt biológia óra ahol megismerhettük a vakvezető segítőkutya életét, megismertük az akadályoztatásban élők boldog hétköznapjait, volt egy kis matematika-beszéltünk a pénzügyekről, rövid kisfilmet néztünk az állatok életéről a városokban, és hallottunk a korszerű városfejlesztésről, vastag kesztyűben próbáltunk gyöngyöt fűzni, ügyeskedtünk az origami hajtogatásban, kipróbáltuk milyen  látássérültként az utcán közlekedni.

Minden osztály pontos órarend szerint ment óráról-órára. Gyorsan telt el ez a nap, hisz nem volt felelés, nem volt dolgozatírás, de volt sok élmény, sok rácsodálkozás, néha döbbenet, sok megilletődött arc, és néhány elgurult könnycsepp is.

A nap végén vendégeinktől egy Üzenőfalat kaptunk, és kérésükre mi is készít

ettünk egy válasz üzenőfalat. Ebből néhány részlet:

„ Remélem máskor is lesz ilyen napunk…. Fontos ez a fajta érzékenyítés a gyerekeknek és nekünk, felnőttek is.  Az előadók nagyon felkészültek voltak.   Nagyon kedvesek voltak.  Köszönöm, hogy megmutatta a jelelést.   Jó megismerni olyanokat, akik másképp élnek, mint én.   Nagyon élveztem az ülőröplabdát.  Jó volt együtt lenni velük, olyan boldogok.  Én csak 45 percben voltam ilyen helyzetben, ők meg mindennap.  Számomra az autista foglalkozás adott sokat, mert eddig nem is gondoltam bele, mit éreznek és élnek át az ilyen emberek.  Szerintem minden óra fontos volt, mert nem szoktunk belegondolni, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy épek és egészségesek vagyunk….”

 

Az az anyuka, aki reggel csodálkozott mi lesz itt az iskolában, délután hallgatta gyermeke élmény- beszámolóját. Tőle egy levelet kaptam, „Köszönjük ezt a mai napot, óriási élmény volt, még nekem is, aki csak hallottam.”

 

A XIII. kerületi Önkormányzat "Felelős iskola" pályázaton iskolánk I. helyezett lett. 
 A díjhoz 10 db tabletet kaptunk.