Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Július
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Keresés

1. nap

1. nap     Ópusztaszer

Részletek a 7.a, 7.b, 7.m tanulóinak projektnaplóiból

 

Az első nap nagyon sűrű és izgalmas volt. Reggel 6.15- kor indultunk a Dagály utcai Könyvtár melletti parkolóból. Elsőként Ópusztaszerre mentünk, ahol a Nemzeti Történeti Parkot néztük meg. Itt található Feszty Árpád híres festménye, a Feszty-körkép. A mű a honfoglalás ezredik évfordulójára készült.

Nagyon különleges ez a festmény! Az alkotáson sokan dolgoztak, köztük Feszty tanítványai és a felesége is, aki a fekvő alakokat és a halottakat festette. A mű egy körben van elhelyezve, előtte pedig úgy vannak bemutatva a tárgyak, mintha a kép folytatódna. Ezután meglátogattuk a Skanzent, azon belül láthattuk a falusi iskolát, beültünk a régi padokba is, sok mindent megtudtunk a XIX.-XX.sz. iskolájáról. Megnézhettük egy csongrádi halász házát és egy makói hagymatermelőét is.
Miután elhagytuk Ópusztaszert, rövid idő alatt átléptük a határt. Este megérkeztünk a szálláshelyre, egy kis szórványfaluba, Maradékra, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket. Berendezkedtünk a kényelmes szobákban, majd finom vacsorát kaptunk.

A programok közül számomra a körpanorámás Feszty-körkép bizonyult a legérdekesebbnek. A festmény gyönyörű, a története pedig nagyon érdekfeszítő. A másik kedvenc részem ezen a napon a régi falusi népiskola volt. Másképp volt akkoriban a tanítás, mások voltak a jutalmak, a büntetések és sokkal több gyerek tanult együtt egy tanteremben. A kiállításon régi iskolai eszközöket is láthattunk.

 

Képgaléria