Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Február
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Keresés

2. nap

nap Óbecse – Törökbecse – Csúrog

Részletek a 7.a, 7.b, 7.m tanulóinak projektnaplóiból

 

A második napon meglátogattuk a Ferenc-csatornát, felmásztunk egy emelkedőre, hogy még jobban lássuk. Nagyon jó, friss levegő volt. Itt van a Türr István-zsilip a Tisza torkolatánál, ami a saját korában az egyik legkorszerűbb építménynek számított az egész világon.
Ezután Óbecsén megnéztük a Than Emlékházat. Sok információt tudhatunk meg a híres testvárpárról, Than Mórról és Than Károlyról. Mór tehetséges festő volt, Károly pedig fizikus. Az emlékház tele volt interaktív feladatokkal, nagyon élveztük. Megnéztünk sok festményt Than Mórtól. Óbecsén láttuk a városközpontot, majd megkóstoltuk a ,,sárga vizet”, ami egy szokatlan ízű gyógyvíz. Tanulmányoztuk a főtéren a katolikus és pravoszláv templomok közötti különbségeket.
Ezután megnéztük Törökbecsén a Leiningen-Westerburg Károly emlékművet, ahol szalagoztunk és énekeltünk. Következő állomásunk egy tragikus történetű falu, Csúrog volt, ahol meghallgattuk Teleki Júlia, egy helybeli néni beszámolóját, aki kisgyermekként élte túl a bácskai vérengzéseket. Nagyon szomorú és megható volt a családja története. A megemlékezés után koszorúztunk. Rendkívül megfogott Teleki Júlia néni beszámolója Csúrogon, nagyon megrázóan és szépen tudta megfogalmazni szörnyű élményeit.

 

Képgaléria