Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2023. Szeptember
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Keresés

2.nap Farkasfalva - Visk - Nagyszőlős

Tanulói projektnaplók részletei „HATÁRTALANUL!” 2018 Kárpátalja

Készítették: a 7. a oszt. tanulói

 

 

2.nap

 

Reggeli után meglátogattuk a közeli új Skanzent Farkasfalván. Az itteni emberek ragaszkodnak a hagyományokhoz. Érdekes falusi épületeket láttunk a Skanzenben, alkalmunk volt megnézni az egyosztatú, mestergerendás szegényparaszti házat is, a néptanító lakását, falusi iskolát, gazdasági épületeket és a módos gazda házát is, sok régi használati tárggyal együtt. Jó volt élőben látni, amiről honismereti órákon tanultunk. A dédmamám ezen a vidéken volt tanítónő, elképzelhettem, milyen volt az ő korában egy iskola. A Fogarassy-kúria ma helytörténeti kiállítás, ahol érdekes tárgyakat néztünk meg és sok fényképet a XX.sz. viharos történelméből.

 

Visk felé vettük utunkat. Útközben magyarázatot hallottunk a koronavárosok jelentőségéről és a viski várról, valamint a Tisza szeszélyes útjáról, ami megnehezítette errefelé a hidak építését.

 

A viski erődtemplom a XIV: században épült, később azonban többször átalakították. Ebben a templomban tartotta meg II. Rákóczi György az erdélyi országgyűlést. 1717-ben a tatárok feldúlták a várossal együtt. A helyi lelkész mutatta be nekünk a közösséget, érdekes történeteket mesélt és megindítóan beszélt arról, mit jelent magyarnak lenni ma Kárpátalján.

 

A templom körül megnéztük a kis arborétumot és a gyönyörű faragott táblákat, oszlopokat, megszalagoztuk a trianoni emlékművet és a kopjafákat.

 

Nagyszőlősön a Perényi-kastélyhoz érkeztünk. A XVI. században épült reneszánsz stílusú, ma barokksárga épületet szépen renoválták. Innét indult utolsó útjára 1849-ben a népképviseleti országgyűlés elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat aláírója, báró Perényi Zsigmond, akit az osztrákok Pesten kivégeztek. Megkoszorúztuk az emléktábláját. A kapu ma is nyitva áll, ahogy Perényi rendelkezett. A magyar gimnázium kertjében Bartók Béla szobra áll, aki Nagyszőlősön játszott először tízévesen nyilvános helyen, a Megyeháza közönsége előtt.

 

 

 

Képgaléria