Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Február
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Keresés

3.nap Tiszapéterfalva - Huszt

Tanulói projektnaplók részletei „HATÁRTALANUL!” 2018 Kárpátalja

Készítették: a 7. a oszt. tanulói

 

 

3. nap

 

Ezen a napon reggel közös ünnepségen vettünk részt az 1956-os forradalom tiszteletére a péterfalvi diákokkal. Ők is és mi is készültünk erre az alkalomra egy színvonalas műsorral. A műsor után röviden bemutattuk iskolánkat. Még otthon készítettünk ajándékokat is a diákok számára, melyeket átadtunk. Következő állomásunk Huszt volt, a legnagyobb koronaváros. Árpád-kori freskókat csodálhattunk, a templomkertben pedig sok híresség kopjafáját, akik élete Huszthoz kötődött (pl. Bocskai István, Bethlen Gábor, Petróczi Kata Szidónia, II. Rákóczi Ferenc). Megszalagoztuk a koronavárosok címerével díszített faragott oszlopot.

 

Felkapaszkodtunk Huszt várának romjaihoz. Ez egy félórás túra volt az erdőben. Gyönyörű volt az elénk táruló panoráma, innét látható az egész város, a két folyó és a környező hegyek. A huszti vár a középkori Magyarország egyik legerősebb és legjelentősebb vára volt, Erdély legészakibb erőssége. Itt a várhegyen és Kölcsey Ferenc emléktáblájánál elhelyeztük a nemzeti színű szalagokat, majd elmondtuk közösen Kölcsey híres, Huszt című versét, videofelvételt készítettünk.
Vacsoraidőben érkeztünk vissza Péterfalvára. Utána a helyi diákokkal táncházba mentünk, nagyon jó hangulatú este volt. Élőzenét hallgathattunk és néptánc bemutatót láttunk a Kokas banda előadásában. Különösen nagy élményt nyújtott, ahogy a 90 gyerek együtt táncolt a művelődési házban. Igazán jó hangulatban telt ez az este is, mert a zenekar nagyon jól játszott, nekem pedig Fruzsi személyében olyan párom akadt, aki még táncolni is tud.

 

 

Képgaléria