Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2022. November
HKSzeCsPSzoV
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Keresés

4.nap Munkács

Tanulói projektnaplók részletei „HATÁRTALANUL!” 2018 Kárpátalja

Készítették: a 7. a oszt. tanulói

 

 

4.nap

 

Kedd reggel elbúcsúztunk kedves péterfalvi vendéglátóinktól, akik két nagy tálca almás és túrós házi süteménnyel indítottak útra bennünket a szokásos bőséges úticsomag mellett.

 

Munkács a Latorca folyó partján fekszik, magyar történelmünknek sok fontos eseménye kötődik ide, Kárpátalja egyik legjelentősebb, épségben fennmaradt vára. A fellegvárban láttunk három emléktáblát: az egyik Kazinczy Ferenc rabságára, a másik a Szent Korona őrzésére utal, a harmadik pedig Petőfi Sándor emlékére készült. Itt volt Zrínyi Ilona mindkét esküvője, a várkápolna ma is áll. A várban a Szabadság-bástyán található Zrínyi Ilona és a gyermek II. Rákóczi Ferenc szobra, Matl Péter alkotása.

A Hajdú-bástyán lévő turul szobor és az eredeti domborművekkel díszített obeliszk a honfoglalás ezredik évfordulójának emlékére készült. Meghallgattuk az emlékmű hányatott sorsáról szóló magyarázatot, majd fotókat készítettünk. Szalagoztunk. Hazafelé a buszban sokat énekeltünk.

 

Délután a líceumban átadtuk az adománycsomagokat. A tankönyveknek, egyéb magyar nyelvű irodalomnak nagyon örültek, ez sajnos, hiánycikk errefelé.

 

A nap fontos eseményei közé tartozott az 1956-os forradalom emlékére előadott délutáni műsorunk a nagydobronyi diákoknak, akik szintén készültek saját műsorral. Mindkettő jól sikerült. Átadtuk nekik is az ajándékokat, amiket otthon készítettünk. Elhelyezkedtünk kényelmes szállásunkon, ahol szintén nagyon barátságosan fogadtak minket.

 

 

Képgaléria