Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keresés

1. nap

 

1. nap     Debrecen

 

Részletek a 7.a, 7.b, 7.m tanulóinak projektnaplóiból


Szombaton nagyon korán reggel ébredtem, mert izgatottan vártam az utazást! Miután fölpakoltuk az adomány csomagokat, a bőröndöket és elbúcsúztunk szüleinktől, elindultunk a nagy útra, a „Határtalanul!” projekt keretében. Az utazás előtt több, külön felkészítő órán vettünk részt, ahol a programokra, a történelmi helyszínekre és látnivalókra készültünk fel.  Az utazásunk első állomásaként Debrecenben álltunk meg, amiről tudjuk, hogy az ország központja volt 1849-ben, itt a Nagytemplomban hirdették ki a Függetlenségi Nyilatkozatot, itt működött az országgyűlés és a kormány, később is, amikor Kossuth Lajost tették meg kormányzóvá. Csoportos kvízjáték keretében fedeztük fel a kiállítás és az épület érdekes részleteit, fölmásztunk a toronyba is a Rákóczi-haranghoz. Megtekintettük a főtéren a Kossuth-szoborcsoportot, amely az Országgyűlés nagy alakjait ábrázolja. Jártunk a híres Kollégiumban is, ahol a népképviseleti országgyűlés helyszíne volt. Itt található a Nagykönyvtár is, értékes régi kódexekkel, ősnyomtatványokkal.
Az Iskolatörténeti kiállításon megismerhettük az ötszáz éves iskola múltját és jelenét. Sok híresember volt a kollégium diákja, például: Arany János, Kazinczy Ferenc, Fazekas Mihály, Szabó Lőrinc, Meggyesi Ferenc, Móricz Zsigmond, Ady Endre.
Délután átmentünk a határon és a Partium legdélebbi városába, Aradra érkeztünk, első szálláshelyünkre. Finom, háromfogásos vacsorával vártak bennünket.

 

Képgaléria