Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2023. December
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

2. nap

2. nap Arad – Temesvár – Déva


Részletek a 7.a, 7.b, 7.m tanulóinak projektnaplóiból


Első utunk Aradon a Tűzoltó térre vezetett, ahol megnéztük és felszalagoztuk a Szabadság szobrot, amely Zala György terve alapján készült. Trianon után lebontották, majd az aradi magyarok a szobrot évekig próbálták óvni a rongálók elől, végül 2004-ben megkapta mai, végleges helyét. Itt szalagoztunk először. A belváros nevezetességei közül láttuk a Vas szállót, a Színházat, a palotákat, a barokk Szentháromság szobrot, a Városházát és a Minorita templomot, ahol az aradi vértanúk tablóját és márványtábláit őrzik. A Kultúrpalota Ereklyemúzeumában megtekinthettük azokat a – főként személyes –tárgyakat, melyek az aradi vértanúkhoz tartoztak. A vesztőhelyen, ahol ma a tábornokok sírja van, megható megemlékezést tartottunk az aradi vértanúk tiszteletére. Koszorúztunk is, a szalagra mindenki ráírta a nevét.
Délután átutaztunk Temesváron, a Dózsa György vezette parasztháború leverésének színhelyén. A város melletti térség a szabadságharc utolsó csatájának (1849. augusztus) helye.
Déva felé vitt utunk, már messziről látható volt a vár. A vár építésről szól a híres középkori ballada, Kőmíves Kelemen története. Neves személyek, akiknek élete kötődik Dévához: Báthory István, Szapolyai János, Dávid Ferenc, Dobó István. Aznapi szállásunk a Szent Ferenc Alapítvány Szórványkollégiumában volt, amely Böjte Csaba szervezésében árva és nehézsorsú gyermekeknek ad biztonságos otthont és tanulási lehetőséget. Az ott lakó gyerekek színházi előadás keretében előadták nekünk a Muzsika hangja c. darabot.

 

Képgaléria