Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2023. November
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Keresés

5. nap

5. nap Kalotaszentkirály – Magyargyerőmonostor


Részletek a 7.a, 7.b, 7.m tanulóinak projektnaplóiból


Az ötödik napon, a nagyon finom reggeli után útnak indultunk Kalotaszentkirály felé. Lepakoltuk a táskáinkat a szálláshelyen, azután megnéztük a települést. Kalotaszeg nagyon híres népművészetéről, táncairól és különleges, megőrzött, színpompás népviseletéről.

Jártunk a fafaragó műhelyben, ahol a házigazdánk bemutatta szerszámait és ki is lehetett próbálni a faragást. A Tájházban a kalotaszentkirályi viseletet, a festett bútorokat és a gyönyörű varrottasokat, vagdalásos hímzéseket tanulmányoztuk. Sokat megtudtunk a helyi szokásokról, hagyományokról, a híres kalotaszegi táncról. Mindkettő nagyon érdekes volt.
Délután Gyerőmonostorra indultunk, Kalotaszeg legrégebbi erődtemplomához, ami a tatárjárás előtt épült. Árpád-kori freskókat is találtak a különleges épületben. Megcsodáltuk a gyönyörű festett fakazettákat, a középkori napórát  és a falon lévő érdekes domborműveket. Az orgonán két klasszikus darabot hallgattunk meg, utána székely asztali áldást tanultunk.
Este meglátogattuk az Ady Endre kiállítást. Ady Endre felesége és rokonsága révén is kötődött Kalotaszentkirályhoz, áll még a hársfa, ahol verseit írta. Utána viseleti és néptánc bemutatón vettünk részt a helyiekkel. Mindenki nagyon várta már! A lányok csujogattak is, mi legényest tanultunk, utána párostánc következett. Ez volt az egyik legjobb dolog, ami aznap történt. A táncház remek volt!!!

 

Képgaléria