Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2022. December
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Keresés

6. nap

6. nap Kolozsvár – Magyarvista - Körösfő

Részletek a 7.a, 7.b, 7.m tanulóinak projektnaplóiból


Reggeli után Kolozsvárra indultunk. Nagyon vártam, hogy ideérjünk, mert tudtam, hogy híres helyszíne magyar történelmünknek és itt áll Mátyás király szülőháza is, azt nagyon szerettem volna látni. Megnéztük a Bethlen bástyát, a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szt.György szobrát, az egyetemet. A főtéren pedig a gótikus Szent Mihály székesegyházat, ami óriási volt és nagyon szép. Itt iktatták be Erdély fejedelmeit is.

A Fadrusz János alkotta Mátyás-szobor ma is uralja Kolozsvár főterét, és a magyar többségét elveszített város mára már egyik legfőbb jelképévé vált. A középpontban Mátyás király lovasszobra áll, mellette pedig négy vezére, a híres „fekete sereg” hadvezérei: Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthori István és Szapolyai István. Koszorúztunk, szalagoztunk.

Délután Magyarvistára utaztunk, ott megtekintettük a különleges, ezeréves Árpád-kori műemléktemplomot, ahol ismét csodaszép festett fakazettákat és varrottasokat láttunk. Majd Kőrösfőn megemlékeztünk Vasvári Pálról is, a márciusi ifjak vezetőjéről, aki a környéken harcolt a szabadságharcban. A tiszteletére állított kopjafánál koszorúztunk.

Este újra Kalotaszentkirályon tértünk nyugovóra, előtte kézimunkákat, szép ajándéktárgyakat, finom házilekvárokat is vásárolhattunk.  Ismét nagyon jólesett a vendéglátók kedvessége.

 

 

Képgaléria