Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Június
HKSzeCsPSzoV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Keresés

3.nap Kolozsvár

Ezen a napon közösen ünnepeltük meg Kolozsvárott 1956. október 23-át, a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum diákjaival. A 60.évforduló tiszteletére ünnepi műsort készítettünk, amit a Líceum 6.-7.-es tanulói előtt adtunk elő. Nagyon izgultunk, hogy fog tetszeni a gyerekeknek. Az ünnepség jól sikerült, megtapsoltak minket. Közösen énekeltük a Himnuszt és a Szózatot. Utána egy nagyobb diák bemutatta nekünk a Líceum hétköznapi életét, céljait, osztályait, rendezvényeit. Átadtuk az itthon gyűjtött adománycsomagokat is (magyar nyelvű könyvek, ruhanemű, játékok a rászoruló gyermekek számára).
Ezután elindultunk a kolozsvári városnézésre, ahol a következő nevezetességeket láttuk: a volt Ferenc József Tudományegyetemet, mai nevén Babes-Bolyai Egyetem, a Farkas utcai templomot, Sárkányölő Szent György szobrát, amelyet a Kolozsvári testvérek (Márton és György) készítettek, a főtéren a Mátyás szoborcsoportot, amely Fadrusz János pozsonyi szobrász alkotása. Megnéztük a gótikus Szent Mihály Székesegyházat, ahol beiktatták Erdély fejedelmeit. Ettől nem messze Hunyadi Mátyás szülőházához érkeztünk, amit már mindenki nagyon várt. Városi sétánk végén a Házsongárdi temetőbe mentünk, amelyben rengeteg magyar tudós, író, költő, filozófus, művész van eltemetve. Megtekintettük Apácai Csere János síremlékét, és nemzeti színű szalagot is kötöttünk rá.
Délután a kollégiumban erdélyi népdalokat tanultunk, nagyon sok érdekes dolgot megismertünk, például a táncházakat, a régi udvarlási szokásokat, a bálok és mulatságok szokásrendszerét. Mezőségi, máramarosi és kalotaszegi dalokat énekeltünk.

 

Képgaléria