Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Február
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Keresés

4.nap Szék - Kalotaszentkirály

Ezt a napot Széken töltöttük. A helybéliektől hallottuk a volt bányászváros, a templom és a település történetét, meséltek nekünk a hagyományokról, szokásokról. Innen indult az 1970-es évek elején a magyarországi táncház mozgalom is. Szék település Magyar Örökség-díjas.

 Az 1717. augusztusi tatár támadásban lerombolták a templomot és megölték a lakosság 90%-át, körülbelül 100 ember maradt csak élve a településen. Azóta a gyász miatt egyszerű a népviselet, és kevéssé díszített. A piros a vért szimbolizálja, a fekete szín pedig a gyászt. Ez a két szín a település zászlaján is megfigyelhető: piros-fekete sávok vannak a széki címer mellett.
Ezután ellátogattunk a Csipkeszegi Táncházba, ahol Mihály bácsi elmesélte a táncház történetét. Érdekes volt végighallgatni, hogyan elevenítette fel a táncház szokásait, építette újjá a szétszedett régi csűrt és miként gyűjtött össze egy jelentős néprajzi anyagot a lakosok által behozott használati tárgyakból, viseleti darabokból, hangszerekből. Verseny volt, ki ismer föl és nevez meg minél több régi tárgyat. A régi táncház felvételeit Korniss Péter fotóművész képein csodálhattuk meg. Egy helybéli idős bácsi nagyon szép régi népdalt énekelt nekünk. Ezután a falu melletti Nádasrezervátumban tettünk nagy sétát egy hosszú deszkahídon. Gyönyörködtünk a környező dombok látványában, a felhőkben, a nádas élővilágában. Visszatértünk a faluba, ahol belülről is megtekinthettünk egy jellegzetesen kék színű, nádfedeles, tornácos, öreg vályogházat: ráakadtunk a Forrószegi Tájházra. Helybéli vezetőnk beszélt az egyszerű berendezésekről, a székiek életmódjáról, majd a saját esküvőjéről és a vőfélyek szokásairól. Sok érdekes tájszót, széki kifejezést hallottunk tőle. A parasztház valamennyi tárgya eredeti, a környékről került be. A faluban mindenkinek van széki viselete, a középkorú és idősebb emberek minden nap ezt hordják. A fiataloknak is van, ők vasárnap és ünnepnapokon viselik. Itt valóban élők a néphagyományok.
Délután következő szálláshelyünkre, Kalotaszentkirályba érkeztünk, ahol szintén kedvesen fogadtak minket vendéglátóink. Nagyon finom vacsorát kaptunk, s utána még házi süteménnyel is kínáltak minket. A nap végén a Püspök Panzióban a helybéli középiskolások mutatták be nekünk „Cifra Kalotaszeg” népviseletét és helyi néptáncot tanultunk.

 

Képgaléria