Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2022. Január
HKSzeCsPSzoV
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Keresés

5.nap Bánffyhunyad - Körösfő - Gyerőmonostor - Magyarvalkó

Sajnos, ma egész nap esett, ezért programot is kellett cserélnünk, de semmi sem maradt el! Először Bánffyhunyadon a műemléktemplomot néztük meg, utána Körösfőre utaztunk. Körösfő település nevét az itt eredő Sebes-Körös folyó forrásáról kapta. Kalotaszeg legépebben megmaradt fatornyos református temploma a körösfői, ahol festett, díszes padozatot és gyönyörű középkori freskókat is láthattunk. Koszorút helyeztünk el Vasvári Pál emlékművénél és megemlékezést tartottunk, majd elénekeltünk egy 48-as dalt. Vasvári Pál történész és filozófus, a márciusi ifjak vezéralakja, honvédőrnagyként Erdélyben harcolt szabadcsapatával, amikor 1849. július 5-én a közeli Gyalui-havason román móc felkelők megölték.
 A falulátogatás után kimentünk a körösfői kirakodóvásárba, ahol helyi motívumokkal díszített kerámiákat, fafaragásokat, szőtteseket, varrottasokat vásárolhattunk. Gyerőmonostoron láttuk a legrégebbi erődtemplomot, falán érdekes, titokzatos eredetű domborművekkel és egy középkori napórával, belsejében pedig ismét színes varrottasokkal. Magyarvalkón gyönyörű festett kazettás mennyezetet, a templomkertben pedig egész kopjafagyűjteményt láthattunk és itt is áll egy emlékhelye Vasvári Pálnak.

Szálláshelyünk Kalotaszentkirályban nagyon szép helyen, egy 600 m magasan fekvő faluban volt. Kimentünk a Kalota folyó partjára Ady hársfájához, amelynél írta híres versét. Megnéztük az Ady kiállítást, ahol újabb érdekességeket tudtunk meg a költő életéről és kalotaszegi rokonságáról. Majd sétáltunk a Kalota partján.

 

Képgaléria