Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Július
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Keresés

„Amerikából jöttem, mesterségem címere …”

-  Hogy mondják angolul, hogy a palántákat ki kell már ültetni?

-  Te tudod mi angolul a metélőhagyma? és a körtealakú sárga paradicsom?....ilyen és ehhez hasonló kérdőmondatok hangzottak el a folyosón három  hunyadis diák között. 

-  Vajon mire készültek?  Nehéz lenne kitalálni, ezért eláruljuk. 

Az Iskolakertekért Alapítvány vezetőjének javaslatára néhány amerikai kertész, botanikus a mi iskolakertünket, a „Ment-a kert”-et, jött megnézni. Izgalommal és nagy kíváncsisággal vártuk az amerikai vendégeket. James Gagliardi botanikus szakember és néhány munkatársa érkezett iskolánkba.

A Smithsonian Intézet az Egyesült Államok kormánya által alapított és irányított oktatási, kutatási intézet és múzeumegyüttes, mely Washingtonban van. Természetesen az ottani kertek  mérete sokkal nagyobb mint a mienk, ezért is volt vendégeink számára érdekes a betonrengetegben található iskolakertünk. Kíváncsian kérdezték a már nagyra nőtt zöldborsó, retek, újhagyma vajon melyik konyhába kerül, kik fogják megenni, mit csinálunk a zöldséglevéllel,… .  Az amerikai diákok a konyhakertben termesztett zöldségeket, gyümölcsöket felhasználják az iskolai főzőkonyhában, ám  ott nagyobb kertek vannak. Az itt nőtt piros retek, friss metélőhagyma, koktélparadicsom  csak  néhány karéj  zsíros kenyérhez elegendő, de annak fenséges íze van, össze sem hasonlítható a közértben vásárolthoz.

Másnap a Fűvészkertbe mentünk el a megnyitó ünnepségre, ahol a beporzás volt a fő téma. Az ELTE Füvészkert, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége és a Smithsonian Institution jóvoltából kiállítás nyílt   “Nyomozás a beporzók után” címmel. James Gagliardi, a Smithsonian Botanikus Kertek főkertésze nyitotta meg a kiállítást és vezette végig az érdeklődőket a kertben.

Érdemes a Fűvészkertbe ellátogatni, mindenkinek ajánljuk.

Novák András, Fauszt Dániel, Kardos Flóra 
hunyadis diákok ( Hunyadi Mátyás Általános Iskola)

 

 

Képgaléria