Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2023. December
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

Szamóca pályázat

Zöld hírek a Hunyadi iskolából

Iskolánkban az idei tanévben egy kis haszonkertet alakítottunk ki. A 6. a osztályosok  2 csoportja technika órán  a már előkészített területet gondozásba vették.

Ez a kiskert valamikor a gondnoki lakás virágoskertje volt, ma már ez megszűnt. Így néhány éve 1-1díszfa , néhány bokor és egy kis komposztáló láda foglalta el a területet. A tervezés után felosztottuk a 2 területet, a fiúk felásták, a komposztálóból a már használható humuszt is belekevertük a talajba.

A technika órán megbeszéltük melyik csoport milyen növényeket tud hozni. Így lett citromfű, menta, tárkony, levendula és chili paprika. Az ősz folyamán szalmával védtük a hideg ellen a növényeket. Sőt még egy madárijesztőt is felöltöztettek a gyerekek.

A kiskert növényei mellé 1-1 jelzőbotot is tettünk. Színes lapocskák mutatják a növény nevét, és felhasználását. A technika órán arról is beszéltünk melyik fűszer-, gyógynövény mire használható, milyen az aromája, hogyan ismerhető fel.

Ahogy beköszöntött a tavasz máris mentünk ki ásni, kicsit gazolni. Új növényeket is vettünk az őszi papírgyűjtés pénzéből. Snidling, francia tárkony és egy kis virágos rész is kialakításra került. Nagymamáktól kaptunk büdöske virágmagot és csokros hagymát, ezt 1-1 kis sorban szórtuk el ill. dugtuk be.

             

S mi a következő lépés? Május végére tervezzük a snidlinges zsíros kenyér és citromfüves-mentás itallal összeállított menü kóstolóját. Szeretnénk több kerti kisszerszámot vásárolni, és növelni a területet.

A „Kertbarát” újságban  ill. a zebegényi tanösvényen láttuk, hogy a rovarhotel elkészítése sem nagy feladat,szeretnénk ezt a kis szerkezetet felnőttek segítségével összeállítani.

A következő tanévben bővítjük a kiskert növényeinek listáját, kora tavasszal 1-1 sor zöldborsót, retket, sárgarépát fogunk ültetni.

Iskolatársaink is kíváncsian nézik mi nő ki a kiskertben. Az egyik alsó tagozatos osztály szintén kedvet kapott a kert kialakításához, így 3 gumikerék elhelyezésével ők is palántáztak, magokat vetettek el.

Örülünk, hogy a körülöttünk levő betonrengetegben egy kis zöld sziget van, amit mi hoztunk létre. Büszkélkedhetünk egy saját kis kerttel.

                                                                                                                         

      

 

 

Képgaléria