Hunyadi Mátyás Általános Iskola
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keresés

Gyurmavilág

       

 

 

 

  

   

Először nem volt kedvem, mert nem volt ötletem sem. Aztán, amikor hozzáláttam a munkámhoz, megjött a kedvem!

A sok szín engem jellemez, a kedvenc dolgaimat ráraktam a művemre.

Amikor értékeltük, a többiek olyan dolgokat mondtak, amiket ők láttak a munkámban. Ezek a gondolatok sokban különböztek az enyéimtől, mert azokat is észrevették, amiket én nem direkt tettem bele.

Ez a feladat arra volt jó, hogy megtudjuk, mit gondol a másik, és hogy mi hogyan látjuk magunkat. Ezáltal, hogy a többiek sértődés nélkül elmondhatták, mit gondolnak rólam, a rossz tulajdonságaimon is tudok változtatni. Persze én is elmondhattam bárkiről, amit gondolok, és én sem akartam megsérteni senkit.

Azt is megtudtuk, hogy melyik szimbólum mit takar: a virágszirmok, a levelek, a virágfejek, a kitárt karok, a csukott szemek és a gombák.

Sebők Flóra 6.m

 

Mindenki olyan figurát készített gyurmából, amilyet ő akart és amiben  saját magát megtalálta. Ez nem csak a kézügyességünket fejlesztette. Eleve jól éreztük magunkat közben, játszottunk, s e vidám órák alatt olyan sokféle munka készült el, amilyen érdekesekre nem is számítottam.

Az első gyurmázós óra után rájöttünk, hogy mekkora öröm egy olyan dologban megtalálni magad, amit még élvezel is! Ezek az órák kikapcsolódást is jelentettek nekünk.

Pintér Ráhel 6.m

 

 

Az én törpém azt akarja szimbolizálni, hogy én nem magaslok ki a többiek közül. Én is ugyanolyan ember vagyok. Igaz, senki sem egyforma, ezért jelenítette meg mindenki másképpen magát.

 A törpe ruháját színes gyurmából formáztam, ezzel azt jelképeztem, hogy mindenki egyedi és színes egyéniség, én is az vagyok. Nem csinálok magam köré nagy cirkuszt, jó úgy, ahogy van.

Sok barátom van, mindig számíthatunk egymásra. Nekem nem kell mindig új barát! Ezért nem kitárt karral ábrázoltam magam.

Rácz Orsolya 6.m

 

 

Az ember sokféle módon fejezheti ki az érzelmeit, a lelki állapotát. Mi ezt gyurmával valósítottuk meg. Még az sem biztos, hogy csak a belső tulajdonságainkat ábrázoltuk, hanem a külsőket is. Ott van például az a kis, gömbölyded szív!

Molnár Kitty 6.m

 

 

A táncosnő engem jelenít meg. Ez nem csoda, hiszen imádok táncolni! Szerintem a tánc egy nagyon szép művészet! Mint ahogyan az is, ahogyan a gyurmaformát el lehet készíteni.

Mindenkinek a saját arcára kellett formálnia a figuráját.

Leginkább azt szerettem az egészben, hogy hiába volt csend, mégis jó volt a hangulat.

Remélem, másoknak is tetszik a munkám!

Drozda  Adrienn 6.m

    

Nekem ebben az egészben az tetszett, hogy először azt sem tudtuk, hogy miért van ez az egész!

Aztán egészen meglepő lett az eredmény. Azt is megtudtuk, hogy ki milyen színvilágban él. Megbeszéltük az alkotásokat, és ezeket az ismereteket már más esetekben is fel tudjuk használni.

Danila Liza 6.m

            

  

Először nagyon megdöbbentem! Nem gondoltam volna, hogy felsőben a gyurmázással ennyit fejlődhetünk.

Olyan apró részletből, mint például a kéztartás, a színvilág, magából a formából, mennyire meg lehet ismerni valakit.

Többen magukba néztek, és volt, aki változtatott is a rossz tulajdonságán. Rengeteget tanultunk egymástól, zseniális emberismeretet!

Szadai Benjámin 6.m

 

 

Én graffiti stílusban próbáltam elkészíteni a munkámat, mert mostanában így rajzolok és festek.

Úgy érzem, részben elsajátítottam ezt a stílust, és belevittem az én gondolataimat és érzéseimet is.

Minden értékelés igaz volt, én is erre törekedtem! Nagyon örültem, hogy meg tudtam magam mutatni!

Vinczellér Gábor 6.m

 

 

Az én gyurmafigurám egy virágot jelenít meg. Nekem ebben a virágban a színek tetszenek nagyon. Ezek engem jellemeznek.

A gyurmafigura megalkotása alatt megtanultam, hogyha az ember nem pontos, és elkapkodja a dolgokat, akkor a körülötte élők lehet, hogy nem úgy látják majd őt, ahogyan az a valóságban van. Lehet, hogy meg sem értik, mit szeretett volna megjeleníteni. Ha viszont pontos, és kiemeli a lényeget, akkor a többi ember is megérti és lehet, hogy meg is szereti.

Az is nagyon sokat számít, hogy valaki hogyan áll a feladat elkészítéséhez. Ha negatívan viszonyulunk, és végig azt mondogatjuk, hogy nem lett jó, akkor persze, hogy a többiek is ezt mondják!

Az is fontos, hogy ne szálljunk el magunktól! De ha ez megtörténik, és még időben észrevesszük, akkor tudunk ellen tenni. Ebben is segített ez a feladat.

Én úgy gondolom, hogy nem az enyém a legcsodálatosabb, de azt a határt, amit én felállítottam magamnak, azt elértem, és ez nagyon fontos.

Juhász Kitty 6. m

    

Szerintem két dolog miatt csináltuk ezt az egészet. Először is azért, hogy megismerjük önmagunkat, és megtudjuk, mit gondolnak rólunk a többiek. Másodszor pedig hogy lássuk, hogy milyen lelki állapota, háttere van a társainknak, milyen ember igazából.

Ez azért volt jó, mert egyrészt saját magamról, másrészt pedig a többiekről olyan dolgokat hallottam, láttam, amiket ez alatt a hat év alatt nem ismertem meg.

Sok mindenkiről tudtam, hogy van az életében egy védelmező, vagy éppen ő az, aki megvéd valakit. És azt is, hogy vannak olyan gyerekek, akik nem olyannak mutatják magukat, mint amilyenek valójában, meg hogy egy pici színfolt az egész munka jelentését megváltoztatja.

Az elején nem örültem ennek az egésznek, nem volt ihletem. Aztán a következő dráma óráig gondolkodtam, magamba néztem, és rájöttem, hogy ez nem ihlet kérdése, hanem az akaraterőn és a hozzáálláson múlik! Úgyhogy fogtam magamat és a külvilágot kizárva alkotni kezdtem. Magamat is meglepve elég gyorsan és szépen készen lettem a munkámmal. Azt nem írom le, hogy mit csináltam, mert ahogyan megbeszéltük, ez a mi kis osztálybeli titkunk!

Szmutka Cintia 6.m

 

 

Saját magamat egy erdő formájában jelenítettem meg. Ebben az erdőben egy sün, egy gomba és egy fa látható. Azért erdőként ábrázoltam magam, mert ott számtalan élőlény található. Engem is nagyon sok minden érdekel.

A süni tüskéje egyrészt védelmet jelent számomra. (szüleim, rokonaim)

A gomba egy bolondgomba, mert néha én is bolondos vagyok!  És csak azokat fogadom be a kalapom alá, akikkel jóban vagyok.  Az utolsó figura egy fa, amire odút is rajzoltam, Azért éppen azt, mert nekem búvóhelyet jelent az ellenségek elől.

Hegede Réka 6.m

 

Képgaléria